fbpx
Kennisbank

Veelgestelde vragen

Een overzicht van alle veelgestelde vragen, makkelijk te filteren op onderwerp.

Advies

Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn het meest geschikt voor mijn situatie?

Dit is afhankelijk van de situatie op locatie. Onze adviseur luistert goed naar jouw wensen en eisen, beoordeelt de situatie ter plaatse en reikt duurzaamheidsoplossingen op maat aan. Deze worden doorgesproken. De beste, meest rendabele opties worden opgenomen in een passende offerte.

Wanneer ontvang ik een offerte?

Direct na het adviesgesprek werkt onze adviseur het voorstel uit. Je ontvangt nog dezelfde dag of uiterlijk de dag erna een vrijblijvende offerte op maat.

Zijn er kosten aan een adviesgesprek verbonden?

Nee, een adviesgesprek is gratis en zonder verdere verplichtingen, zoals dat ook bij een offerte het geval is.

Hoe lang duurt het voordat ik na mijn aanvraag een reactie krijg?

We streven ernaar om je binnen 1 tot 2 dagen te bellen. Vervolgens plannen we een adviesgesprek op locatie in, op een moment dat het jou en ons uitkomt.

Airco

Is een onderhoudscontract mogelijk?

WattSlimmer biedt als service ook onderhoudscontracten op maat aan. Wij komen jaarlijks de airco testen, nalopen en wij maken de filters schoon. Hierdoor worden eventuele problemen vroegtijdig opgespoord en verholpen en blijft de airco-installatie optimaal werken.

Heeft iedere airco een buitenunit?

Ja, onze airco’s hebben altijd een buitenunit. Deze plaatsen we in overleg op de mooiste en meest efficiënte plek. Een stabiele plek met goede ventilatie en ruimte, met schaduwwerking, met afstand tot obstakels en zoveel mogelijk verwijderd van woon-, verblijf- of slaapruimtes.

Kan ik de airco bedienen met een app?

Ja, de airco’s zijn te bedienen met een app op je smartphone of tablet. Hierdoor kun je de airco vanaf elke locatie op afstand bedienen. Je kunt een schema instellen op basis van specifieke dagen en tijden, of bijvoorbeeld een half uur voor aankomst thuis of op kantoor de airco al aanzetten.

Kan een airco ook verwarmen?

Jazeker! Het mooie aan airco-installaties is dat ze niet alleen koelen maar ook verwarmen. Je bespaart flink op gaskosten door jouw huis of kantoor met een airco te verwarmen. Je kunt een airco het hele jaar gebruiken om de temperatuur te regelen.

Welke airco is voor mijn situatie het meest geschikt?

Dat is afhankelijk van de grootte van de ruimte die er moet worden gekoeld of verwarmd. Dit wordt berekend in aantal kubieke meters. Onze adviseurs helpen je graag om de beste airco te selecteren, op basis van het type airco, de energie-efficiëntie, het geluidsniveau, de functies en instellingen en jouw budget.

Algemeen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, is afhankelijk van vele factoren. Denk aan de hellingshoek van het dak (ideaal tussen 30 en 40 graden), de schaduwwerking van bomen of grote gebouwen, de dakoriëntatie (op het zuiden de meeste zonuren), de beschikbare ruimte op het dak en de conditie en draagkracht van het dak. Onze adviseur maakt de beste offerte voor jullie situatie.

Is het mogelijk om mijn elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken?

Ja, dat is sommige gevallen mogelijk. De auto moet in dat geval over bidirectioneel laden (twee kanten op laden) beschikken. Er zijn op dit moment nog maar weinig auto’s die bidirectioneel kunnen laden. Auto’s die dit wel kunnen, hebben vaker een oplaad/ontlaad-cycle. Hierdoor gaat deze minder lang mee en kan de fabrieksgarantie niet worden gegarandeerd. Dit is de reden dat er nog niet veel auto’s zijn die deze mogelijkheid hebben.

Kan ik zonder (veel) financiële middelen tóch verduurzamen?

Ja, dat kan zeker. Er zijn verschillende initiatieven vanuit de overheid om geld te lenen. Meestal is de besparing hoger dan de kosten voor rente en aflossing. Neem contact op met een van onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.

Welke diensten levert WattSlimmer allemaal?

WattSlimmer heeft allesomvattende oplossingen voor verduurzaming. Wij leveren, installeren en onderhouden zonnepanelen, airco’s, warmtepompen, accubatterijen, laadpalen, meterkasten en isolatie. Daarnaast geven onze deskundige EP-adviseurs erkende energielabels af.

Waarom is WattSlimmer jouw partner in verduurzaming?

Bij WattSlimmer kun je als particulier, bedrijf, instelling of (semi)overheidsorganisatie voor al je duurzaamheidsvraagstukken terecht. Wij hebben alles onder één dak en bieden je volledige ontzorging met een breed scala aan energie-efficiënte oplossingen. Dat is wel zo fijn. Wij helpen je als klantgericht bedrijf, van advies tot installatie met hoogwaardige producten.

Waar begin je met het verduurzamen van je woning of kantoor?

Het verduurzamen van je woning of kantoor begint met het verkrijgen van inzicht in het energieverbruik en het in kaart brengen van de mogelijkheden om de energieprestatie van jouw pand te verbeteren. Wil je daarin deskundig advies van een professional? Neem dan snel contact op met één van onze adviseurs.

CV-Ketels

Hoe helpt Wattslimmer bij het verduurzamen van mijn woning?

Bij het vervangen van uw CV-ketel onderzoeken we ook de mogelijkheden om uw woning verder te verduurzamen. Dit kan bijvoorbeeld door te adviseren over de installatie van een hybride warmtepomp of andere energiebesparende maatregelen, zodat u niet alleen nu, maar ook in de toekomst profiteert van lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Hoe verloopt het installatieproces van een nieuwe CV-ketel bij Wattslimmer?

Na een persoonlijke gesprek en technische schouw stellen we een passende offerte op. Na goedkeuring plannen we de installatie op een voor u geschikte dag. Onze monteurs installeren de nieuwe CV-ketel binnen één dag en stellen deze perfect af, zodat u ’s avonds weer kunt genieten van warmte en comfort.

Wat zijn de voordelen van het kiezen voor een hybride warmtepomp naast een CV-ketel?

Een hybride warmtepomp combineert een CV-ketel met een warmtepomp, waardoor uw energieverbruik en kosten aanzienlijk kunnen dalen. Het systeem gebruikt de warmtepomp voor verwarming en warm water, terwijl de CV-ketel alleen inschakelt bij hoge vraag, wat leidt tot een efficiëntere en duurzamere oplossing.

Hoe zorgt Wattslimmer ervoor dat de CV-ketel perfect is afgestemd op mijn woning?

Onze experts voeren een grondige beoordeling van uw woning uit, waarbij we rekening houden met de grootte, het isolatieniveau en uw specifieke verwarmingsbehoeften. Op basis hiervan stellen we de CV-ketel nauwkeurig af om maximale efficiëntie en comfort te garanderen.

Wat houdt het CO-certificaat in en waarom is het belangrijk?

Het CO-certificaat toont aan dat onze CV-ketels voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen voor koolmonoxide. Dit certificaat is belangrijk omdat het de veiligheid van uw verwarmingssysteem garandeert en het risico op koolmonoxidevergiftiging minimaliseert.

Energielabels

Wat als ik geen geldig energielabel heb bij verkoop, verhuur of oplevering?

Het niet hebben van een geldig energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning of utiliteitsgebouw, kan leiden tot een boete. Voor natuurlijke personen (particuliere eigenaren) is deze boete maximaal bij categorie 1 € 435, voor rechtspersonen (bedrijven) bij categorie 4 maximaal € 21.750.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een nieuw energielabel is na registratie in de landelijke database van de rijksoverheid EP-Online 10 jaar geldig. Zolang het object niet wordt verkocht of verhuurd, is er na de geldigheidsperiode geen verplichting om het oude energielabel te vernieuwen. Dit moet wél bij verkoop of verhuur van de woning of het bedrijfspand.

Hoe snel krijg ik een energielabel?

Binnen 1 week na jouw aanvraag en akkoord, komt onze EP-adviseur bij je langs om de woning op te meten. Vervolgens ontvang je binnen 2 weken het rapport en nieuwe energielabel. Heb je haast met het verkrijgen van een nieuw energielabel? Neem dan direct contact met ons op voor de mogelijkheden van een spoedaanvraag.

Wat kan ik met een energielabel?

Het energielabel geeft de energiezuinigheid van je woning of kantoor aan. Naast het opstellen van een rapportage van het pand, geeft onze EP-adviseur deskundig en gericht advies over het verduurzamen van jouw woning of utiliteitsgebouw. Met energie-efficiënte maatregelen als bijvoorbeeld het gebruik van warmtepompen, het installeren van zonnepanelen en het verbeteren van de isolatie kan je je energielabel verbeteren. Hoe hoger het energielabel (het hoogste is label A++++), hoe energiezuiniger je woning of kantoor.

Heb ik een energielabel nodig?

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning of utiliteitsgebouw met verblijfsfunctie, zoals een kantoor, winkel, school, ziekenhuis, hotel, fabriek, sportcomplex of overheidsgebouw. Zolang er geen koop- of huurtransactie plaatsvindt, is geen nieuw energielabel noodzakelijk. Dit moet pas bij overdracht van de woning of het bedrijfspand.

Isolatie

Kan ik een subsidie krijgen als ik isolatie laat aanbrengen?

Ja, het is als particulier of Vereniging van Eigenaren (VvE) mogelijk om subsidie te krijgen voor de isolatie van je huis en het te verduurzamen. Kijk op de website van de rijksoverheid wat de mogelijkheden zijn. Of vraag het aan een van onze deskundige adviseurs.

Welke isolatieoplossing is het beste?

Daar is geen eenduidig antwoord op. Het verschilt enorm per (type) woning. Daarnaast zijn factoren als het klimaat, het beschikbare budget en de persoonlijke voorkeuren van invloed. Onze adviseurs helpen je graag om te kijken waar het meeste rendement valt te behalen.

Welke isolatieoplossingen biedt WattSlimmer?

Je kunt bij ons terecht voor het vakkundig en milieuvriendelijk isoleren van het dak, de spouwmuren, de vloer en de bodem. Daarbij wordt gebruikgemaakt van verschillende soorten isolatiematerialen. Van steenwol, glaswol, PUR-schuim en cellulose tot PIF-platen, EPS- en XPS-isolatieplaten.

Hoe weet ik of mijn woning al is geïsoleerd?

Dit kunnen we herleiden aan de bouwperiode van de woning. Onze isolatie-expert inspecteert bij het eerste adviesgesprek het huis op zichtbaar isolatiemateriaal en geeft advies over isolatiemaatregelen waarmee het meeste rendement is te behalen.

Laadpalen

Kan de laadpaal ook tegen de muur van mijn woning of kantoor?

Ja, dat kan zeker. Het is zelfs de meest praktische oplossing qua aansluiting naar de woning, mits er voldoende parkeer- en manoeuvreerruimte is en de muur zich op niet al te grote afstand van de meterkast bevindt. Dan heb je geen lange kabel nodig.

Sluiten jullie de laadpaal aan op de meterkast?

Ja, de laadpaal wordt aangesloten op de meterkast. Het traject van laadpaal naar meterkast is bij iedere woning anders. Deze handeling vereist kennis van elektrische installaties. Onze adviseurs helpen je graag om dit te verduidelijken. Onze installateurs voeren na de installatie van de laadpaal tests uit of deze correct werkt en veilig kan worden gebruikt.

Wat is de beste plek voor een laadpaal?

De laadpaal wordt zo dicht mogelijk bij de parkeerplaats geplaatst waar je normaliter je elektrische auto dagelijks neerzet, zodat je niet met een langere kabel hoeft op te laden.

Kan ik iedere laadpaal kopen?

Ja, dat kan. Het is wel verstandig om vooraf kennis te hebben hoeveel kilowatt (kW) de auto kan laden. Laadpalen hebben verschillende laadvermogens. Het is ook van belang te weten welke stekker de auto heeft en of de laadpaal compatibel is met je elektrische voertuig. En wat de aansluiting is van de meterkast. Om de beste laadpaal te selecteren, komt onze adviseur bij je langs.

Omvormers

Waar wordt de omvormer geplaatst?

De omvormer van het merk Enphase wordt onder het zonnepaneel geplaatst. Een Growatt omvormer monteren wij meestal op zolder of in de technische ruimte. Twijfel je over de plek waar de omvormer moet komen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs en vraag het na.

Kan ik een thuisbatterij aansluiten?

Ja, dat is mogelijk. Wij kunnen zowel bij Growatt als Enphase later een accubatterij aansluiten. Deze levert WattSlimmer ook. Kijk hiervoor onder het menu Oplossingen – Accubatterijen of vraag gerust meer informatie of advies bij onze deskundige adviseurs.

Verkoopt WattSlimmer ook andere merken omvormers?

Wij selecteren de beste omvormers, vandaar de keuze voor de merken Growatt en Enphase. Hier hebben wij in de praktijk de beste ervaringen mee. Op verzoek kunnen wij echter iedere gewenste omvormer leveren.

Hoe lang is de fabrieksgarantie op de omvormers?

Het merk Growatt geeft een fabrieksgarantie van 10 jaar. Bij het merk Enphase is de fabrieksgarantie op de micro-omvormers 25 jaar.

Wat is het verschil tussen de merken Growatt en Enphase?

Bij Growatt staan de zonnepanelen in serie geschakeld. Dit betekent dat ze achter elkaar staan en het zwakste paneel leidend is. Dit is een uitstekende keuze als er geen schaduw op het dak is. Bij Enphase zit achter ieder zonnepaneel een omvormer. Ze zijn parallel geschakeld, ieder zonnepaneel geeft zijn eigen stroom door. Als één paneel zich in de schaduw bevindt, hebben de andere panelen hier geen last van. Hiermee haal je altijd het maximale uit ieder zonnepaneel.

Welke omvormer moet ik nemen?

Onze adviseur bekijkt in het adviesgesprek en de inspectie ter plaatse welke omvormer het beste bij jouw locatie past. Daarbij worden jouw wensen qua monitoring en garantie meegenomen. Op deze wijze komen wij tot de juiste keuze.

Onderconstructie

Is de onderconstructie van de zonnepanelen stormvast?

Ja, wij plaatsen de onderconstructie altijd volgens de richtlijnen van de fabrikant. De constructie is in een windtunnel getest, zodat je zeker weet dat wij een mooie én veilige installatie achterlaten.

Kan mijn dak het gewicht van zonnepanelen aan?

Ja, op een schuin dak is dat geen probleem. Voor grootzakelijke  energiegebruikers (bedrijven) met platte daken kan dat soms een onderwerp van discussie zijn. Dit is bij particulieren met platte daken niet het geval. Onze installateurs houden rekening met de dakstructuur (draagkracht), het dakmateriaal en de staat van het dak bij de plaatsing van de zonnepanelen.

Plaatsen jullie ook zonnepanelen in de tuin?

Ja, zonnepanelen kunnen ook in de tuin worden geplaatst. Het zorgt wel voor extra uitdagingen. Er moet voldoende (schaduwvrije) ruimte zijn, het moet voldoen aan de bouwvoorschriften en regelgeving en er dient een veilig kabeltraject te zijn. Wij bespreken dit alles met je in het vrijblijvende adviesgesprek, zodat je vooraf exact weet waar je aan toe bent.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Ieder dak is uniek, maar in 99% van de gevallen is het dak geschikt voor zonnepanelen. Onze adviseurs bekijken de mogelijkheden op locatie. Van belang zijn de dakoriëntatie, de hellingshoek van het dak, eventuele schaduwwerking, het dakmateriaal en de beschikbare ruimte op het dak. Je krijgt het beste advies, zodat je een mooie installatie met maximaal rendement van de zonnepanelen op het dak krijgt.

Thuisbatterij

Is het mogelijk om mijn elektrische auto als accu te gebruiken?

Ja, dat is sommige gevallen mogelijk. De auto moet in dat geval over bidirectioneel laden (twee kanten op laden) beschikken. Er zijn op dit moment nog maar weinig auto’s die bidirectioneel kunnen laden. Auto’s die dit wel kunnen, hebben vaker een oplaad/ontlaad-cycle. Hierdoor gaat deze minder lang mee en kan de fabrieksgarantie niet worden gegarandeerd. Het is reden dat er nog niet veel auto’s zijn die deze mogelijkheid hebben.

Kan ik mijn EV-auto met een thuisbatterij opladen?

Ja, het is in principe mogelijk om een elektrische auto (EV) met een thuisbatterij op te laden, maar de capaciteit is te laag om het voertuig goed mee op te laden.

Waar moet ik de thuisbatterij plaatsen?

De accu kan op verschillende plaatsen binnen en buiten de woning worden geplaatst. Aan de muur of op de vloer, in de bijkeuken, in de kelder, onder de carport. Er moet rekening worden gehouden met de ventilatie, gewichtsbelasting en toegankelijkheid. Onze adviseur helpt je graag om de perfecte locatie te selecteren.

Is een thuisbatterij interessant zonder zonnepanelen?

Ja, een accubatterij heeft ook zonder zonnepanelen voordelen. Je corrigeert hiermee de onbalans in het energienetwerk, tussen dag en nacht en tussen zonnige en bewolkte dagen. Met een dynamisch energiecontract kan je hiermee geld besparen: op goedkope momenten inkopen en op dure momenten de batterij aanspreken.
Wist je dat je de thuisbatterij ook BTW vrij kan aanschaffen?

Heeft een thuisbatterij zin?

Ja, met een thuisaccu kun je op een slimme en eenvoudige manier opgewekte stroom opslaan. Op deze wijze gebruik je meer van je eigen opgewekte stroom als je zonnepanelen hebt. Je wordt hiermee meer zelfvoorzienend op het gebied van energie en je hoeft minder energie te kopen.

Warmtepomp

Kan ik subsidie krijgen als ik een warmtepomp koop?

Ja. De warmtepomp valt onder de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De subsidie voor een (hybride) warmtepomp dekt gemiddeld 30% van de kosten van de pomp én de installatie ervan.

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Warmtepompen hebben voor verwarming een rendement van 400 tot 500%. Met een hybride pomp bespaar je volgens de Consumentenbond gemiddeld € 600 tot € 2.000 per jaar (prijspeil 2022), ten opzichte van stoken met alleen een CV-ketel. Bij een full electric kan de besparing nog hoger zijn.

Moet ik ook een nieuwe CV-ketel hebben bij een hybride warmtepomp?

Nee, dat is niet direct nodig. We kunnen de verschillende hybride warmtepomp op iedere bestaande CV-ketel aansluiten. De warmtepomp is de baas over de CV-ketel. Als de CV-ketel al wat ouder is, adviseren wij wel om gelijk met de aanschaf van de hybride warmtepomp een nieuwe CV-ketel te plaatsen.

Kan ik beter een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp nemen?

De keuze voor hybride of volledig elektrisch is afhankelijk van de woning en de eigen wensen. Een hybride warmtepomp is een veilige en de meest voordelige optie. De CV-ketel blijft als back-up actief, voor als het zeer koud is of voor warm kraanwater. Het enige nadeel ten opzichte van het duurdere full electric systeem is dat hybride iets gasverbruik vraagt.

Ik heb geen vloerverwarming of zonnepanelen; is een warmtepomp dan interessant?

Ja, ook zonder vloerwarming of zonnepanelen is een warmtepomp interessant. Het rendement zal iets minder zijn, maar alsnog ga je flink besparen op jouw gasrekening.

Is mijn woning geschikt voor een (hybride) warmtepomp?

Ongeveer 90% van de woningen is geschikt voor een warmtepomp. Onze adviseurs kijken graag met je mee voor de mogelijkheden en geven vrijblijvend advies over welke warmtepomp het meest geschikt is voor jou en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn.

Zakelijk

Is het adviesgesprek gratis?

Ja, onze gecertificeerde adviseur komt gratis bij je langs om je wensen en eisen over de te nemen duurzaamheidsoplossingen te bespreken. Het is een vrijblijvend adviesgesprek.

Kan ik salderen met zonnepanelen op de zaak?

Ieder bedrijf met een kleinzakelijke aansluiting (tot 3x 80 Ampère) mag salderen en kan vervolgens de uit zonnepanelen opgewekte energie tegen een vergoeding terugleveren aan de netbeheerder. Jouw energieleverancier verrekent de opgewekte en gebruikte stroom op de jaarrekening. Voor grootzakelijke energieverbruikers is het niet mogelijk om te salderen. Zij kunnen wel de energie terugleveren tegen een terugleververgoeding.

Moet ik mijn bedrijf verduurzamen?

Veel bedrijven en instellingen zijn al vanaf begin 2023 verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich in vijf jaar of minder terugverdienen. Deze verplichting is in juli 2023 nog eens door de overheid verscherpt. Meer informatie over de energiebesparingsplicht is te vinden op de websites van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en van de Rijksoverheid.

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze vangen het zonlicht op met speciale cellen, fotovoltaïsche cellen genaamd die meestal van silicium zijn gemaakt. De gelijkstroom die wordt gegenereerd wordt met behulp van een omvormer omgezet in wisselstroom, dat door de meeste huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet wordt gebruikt. Door zonnepanelen te gebruiken wek je zelf elektriciteit op en bespaar je flink op je stroomrekening.

Kun je subsidie voor zonnepanelen krijgen?

De rijksoverheid heeft verschillende financiële regelingen om de aankoop en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Dat zijn goedkoop geld lenen voor aankoop en installatie van panelen, geen btw op zonnepanelen, de salderingsregeling en subsidie voor gezamenlijk elektriciteit opwekken. Informeer naar de mogelijkheden of vraag het na bij onze adviseurs.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen wordt door verschillende factoren beïnvloed, zoals de locatie. Optimaal is plaatsing op het zuiden, zonder schaduwwerking van bomen of gebouwen. De kwaliteit en het type zonnepaneel zijn ook van invloed op de opbrengst. Onze experts kunnen je hierover deskundig en eerlijk adviseren. Gemiddeld is de jaarlijkse opbrengst circa € 700 (6 panelen), € 930 (8 panelen), € 1.160 (10 panelen), € 1.395 (12 panelen) of € 1.744 (15 panelen).

Wat is de salderingsregeling?

Jouw energieleverancier is wettelijk verplicht om een vergoeding te geven voor de elektriciteit die je met je zonnepanelen opwekt, niet direct gebruikt en teruglevert aan het net. De zonnestroom die je teruglevert wordt verrekend met je verbruik op andere momenten uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. De salderingsregeling is door het kabinet verlengd tot 2025. Daarna moet de Eerste Kamer beslissen of er al dan niet een afbouw van de salderingsregeling komt.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het type en kwaliteit van het paneel, de capaciteit van het systeem en de installatie- en montagekosten. Wij geven op onze zonnepanelen pagina een prijsindicatie bij verschillende aantallen zonnepanelen. De aanschaf en installatie van 8 zonnepanelen kost bijvoorbeeld tussen de € 4.279 en € 6.079 en geeft een jaarlijkse opbrengst van circa € 930. Bij 15 zonnepanelen ligt de investering tussen € 6.919 en € 9.019 en is de jaarlijkse opbrengst ongeveer € 1.744.

Heb ik altijd een omvormer in huis nodig?

Nee, we installeren ook micro-omvormers van het merk Enphase. Deze bevinden zich direct achter het zonnepaneel. Er is hierdoor geen aparte omvormer in huis nodig.

Moet ik de zonnepanelen periodiek schoonmaken?

Nee, in de regel hoef je zonnepanelen niet schoon te maken. Ze zijn voorzien van een speciale coating, die de aanslag van vuil en andere verontreiniging tegengaat. Om meer opbrengst te halen, adviseren wij om ze niet schoon te maken. Over het esthetische aanzicht van zonnepanelen denken wij ook graag met je mee.

Hoe lang duurt een installatie van zonnepanelen?

Wij realiseren een installatie van zonnepanelen altijd in 1 dag. Op het moment dat wij na het installeren en testen weggaan, profiteer je direct van de eigen opgewekte stroom. Dat is mooi toch?

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Ja, zonnepanelen zijn zeker nog interessant, ze zijn namelijk enorm in prijs gedaald, hierdoor is het zowel in financieel opzicht als qua duurzaamheid zeer interessant. Gemiddeld is de terugverdientijd tussen de 3 tot 6 jaar. Dit is afhankelijk van het aantal panelen, de locatie en de gekozen omvormer. Door zonnepanelen te installeren word je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en draag je bovendien bij aan een duurzame samenleving.