Met de groeiende populariteit van zonnepanelen kiezen steeds meer huishoudens ervoor om een thuisbatterij of thuisaccu te installeren. Deze batterij slaat de overtollige zonne-energie op die je overdag opwekt, zodat je deze ’s avonds of op bewolkte dagen kunt gebruiken. Maar hoe bepaal je welke capaciteit het beste past bij jouw woning? Dit hangt af van meerdere factoren, zoals je energieverbruik, de grootte van je zonnepaneleninstallatie en hoe onafhankelijk je wilt zijn van het elektriciteitsnet.
Bepaal je dagelijkse energieverbruik
Een goede eerste stap is het in kaart brengen van je dagelijkse energieverbruik. Kijk bijvoorbeeld naar je jaarafrekening van de energieleverancier om te zien hoeveel kWh je gemiddeld per dag verbruikt. Een klein huishouden kan rond de 8 tot 10 kWh per dag verbruiken, terwijl een groter gezin wellicht 15 kWh of meer nodig heeft.
Kijk naar de grootte van je zonnepaneleninstallatie
Het aantal zonnepanelen dat je op je dak hebt, beïnvloedt hoeveel energie je kunt opwekken en opslaan. Een installatie met 10 zonnepanelen kan op een zonnige dag bijvoorbeeld rond de 25 kWh aan energie opwekken. Afhankelijk van je verbruik, kun je ervoor kiezen om een batterij te nemen die deze energie voor later gebruik opslaat.
Energie nodig van het net bij verbruik van 10kwh
Kies de juiste batterijcapaciteit
Nu je een beeld hebt van je verbruik en de hoeveelheid opgewekte zonne-energie, kun je een inschatting maken van de benodigde batterijcapaciteit:
5 kWh thuisbatterij
Geschikt voor kleine huishoudens met een dagelijks verbruik van rond de 8-10 kWh. Hiermee kun je een groot deel van de dag- en avonduren voorzien van zelf opgewekte energie, maar je hebt nog wat energie van het net nodig.
10 kWh thuisbatterij
Ideaal voor huishoudens met een hoger energieverbruik van 15 kWh of meer per dag. Deze batterij kan een grotere hoeveelheid energie opslaan, wat je nog minder afhankelijk maakt van het net.
Rekenvoorbeeld thuisbatterijen
Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 10 kWh per dag en een 5 kWh batterij kan overdag 5 kWh opslaan en verbruiken, terwijl 5 kWh van het net gehaald moet worden. Bij een 10 kWh batterij kan datzelfde huishouden volledig zelfvoorzienend zijn.
De juiste thuisbatterijcapaciteit kiezen hangt sterk af van je persoonlijke energieverbruik en hoeveel je bereid bent te investeren in onafhankelijkheid van het net. Overweeg goed hoe groot je zonnepaneleninstallatie is en hoeveel energie je overdag opwekt en gebruikt. Een thuisbatterij helpt je niet alleen om duurzaam energie te verbruiken, maar kan ook op de lange termijn aanzienlijke kosten besparen.
Ja, dat is sommige gevallen mogelijk. De auto moet in dat geval over bidirectioneel laden (twee kanten op laden) beschikken. Er zijn op dit moment nog maar weinig auto’s die bidirectioneel kunnen laden. Auto’s die dit wel kunnen, hebben vaker een oplaad/ontlaad-cycle. Hierdoor gaat deze minder lang mee en kan de fabrieksgarantie niet worden gegarandeerd. Het is reden dat er nog niet veel auto’s zijn die deze mogelijkheid hebben.
Ja, het is in principe mogelijk om een elektrische auto (EV) met een thuisbatterij op te laden, maar de capaciteit is te laag om het voertuig goed mee op te laden.
De accu kan op verschillende plaatsen binnen en buiten de woning worden geplaatst. Aan de muur of op de vloer, in de bijkeuken, in de kelder, onder de carport. Er moet rekening worden gehouden met de ventilatie, gewichtsbelasting en toegankelijkheid. Onze adviseur helpt je graag om de perfecte locatie te selecteren.
Ja, een accubatterij heeft ook zonder zonnepanelen voordelen. Je corrigeert hiermee de onbalans in het energienetwerk, tussen dag en nacht en tussen zonnige en bewolkte dagen. Met een dynamisch energiecontract kan je hiermee geld besparen: op goedkope momenten inkopen en op dure momenten de batterij aanspreken.
Wist je dat je de thuisbatterij ook BTW vrij kan aanschaffen?
Ja, met een thuisaccu kun je op een slimme en eenvoudige manier opgewekte stroom opslaan. Op deze wijze gebruik je meer van je eigen opgewekte stroom als je zonnepanelen hebt. Je wordt hiermee meer zelfvoorzienend op het gebied van energie en je hoeft minder energie te kopen.