Heb ik een energielabel nodig?

Introductie

Het energielabel fungeert als een soort identiteitskaart voor een woning, kantoor of bedrijfsruimte, waarop staat hoe energiezuinig het is. Het geeft inzicht in de prestaties van het gebouw en laat zien waar verbeteringen op het gebied van energiebesparing mogelijk zijn. In dit onderdeel van onze kennisbank behandelen wij uiteenlopende onderwerpen als het verkrijgen van een energielabel, waarom het belangrijk is en hoe het bijdraagt aan het verduurzamen van de leef- of werkomgeving.

Energielabels: verplicht of niet? Lees hier meer!

Kom meer te weten over hoe een energieadviseur het energielabel bepaalt, welke factoren daarbij een rol spelen en hoe je de classificatie van A tot en met G kunt interpreteren. Of welk risico je loopt als je bij de verkoop, verhuur of oplevering geen geldig energielabel hebt. Lees hoe je met de informatie op het energielabel doelgerichte stappen kunt zetten om energie te besparen. Het energielabel fungeert als een kompas voor een duurzamer en energie-efficiëntere woning of kantoorruimte.

Veelgestelde financiele vragen
Wat als ik geen geldig energielabel heb bij verkoop, verhuur of oplevering?

Het niet hebben van een geldig energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning of utiliteitsgebouw, kan leiden tot een boete. Voor natuurlijke personen (particuliere eigenaren) is deze boete maximaal bij categorie 1 € 435, voor rechtspersonen (bedrijven) bij categorie 4 maximaal € 21.750.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een nieuw energielabel is na registratie in de landelijke database van de rijksoverheid EP-Online 10 jaar geldig. Zolang het object niet wordt verkocht of verhuurd, is er na de geldigheidsperiode geen verplichting om het oude energielabel te vernieuwen. Dit moet wél bij verkoop of verhuur van de woning of het bedrijfspand.

Hoe snel krijg ik een energielabel?

Binnen 1 week na jouw aanvraag en akkoord, komt onze EP-adviseur bij je langs om de woning op te meten. Vervolgens ontvang je binnen 2 weken het rapport en nieuwe energielabel. Heb je haast met het verkrijgen van een nieuw energielabel? Neem dan direct contact met ons op voor de mogelijkheden van een spoedaanvraag.

Wat kan ik met een energielabel?

Het energielabel geeft de energiezuinigheid van je woning of kantoor aan. Naast het opstellen van een rapportage van het pand, geeft onze EP-adviseur deskundig en gericht advies over het verduurzamen van jouw woning of utiliteitsgebouw. Met energie-efficiënte maatregelen als bijvoorbeeld het gebruik van warmtepompen, het installeren van zonnepanelen en het verbeteren van de isolatie kan je je energielabel verbeteren. Hoe hoger het energielabel (het hoogste is label A++++), hoe energiezuiniger je woning of kantoor.

Heb ik een energielabel nodig?

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning of utiliteitsgebouw met verblijfsfunctie, zoals een kantoor, winkel, school, ziekenhuis, hotel, fabriek, sportcomplex of overheidsgebouw. Zolang er geen koop- of huurtransactie plaatsvindt, is geen nieuw energielabel noodzakelijk. Dit moet pas bij overdracht van de woning of het bedrijfspand.

Kennisbank

Verder lezen over: