Welke omvormer moet ik nemen?

Introductie

De omvormer is als het brein van je zonne-energiesysteem. Het zet de door jouw zonnepanelen opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom voor al je elektrische en huishoudelijke apparaten. Omvormers zijn daarmee een essentieel onderdeel van het proces, dat ervoor zorgt dat de zonne-energie doelmatig en doeltreffend wordt ingezet. In dit onderdeel vertellen wij hoe omvormers werken, waarom ze cruciaal zijn voor goed functionerende zonnepanelen en welke soorten omvormers er zijn.

Alles wat je moet weten over omvormers

Kom erachter hoe de keuze van de juiste omvormer invloed kan hebben op de prestaties van jouw zonnepanelen én hoe het bijdraagt aan het optimaliseren van je duurzame energieopwekking. Leer meer over waar omvormers worden geplaatst (onder de panelen, op zolder of in de technische ruimte) voor de beste werking en hoe de omvormer met het internet wordt verbonden, zodat je met een handige app het verbruik en het rendement van jouw zonnepanelen altijd kunt monitoren en controleren.

Veelgestelde financiele vragen
Waar wordt de omvormer geplaatst?

De omvormer van het merk Enphase wordt onder het zonnepaneel geplaatst. Een Growatt omvormer monteren wij meestal op zolder of in de technische ruimte. Twijfel je over de plek waar de omvormer moet komen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs en vraag het na.

Kan ik een thuisbatterij aansluiten?

Ja, dat is mogelijk. Wij kunnen zowel bij Growatt als Enphase later een accubatterij aansluiten. Deze levert WattSlimmer ook. Kijk hiervoor onder het menu Oplossingen – Accubatterijen of vraag gerust meer informatie of advies bij onze deskundige adviseurs.

Verkoopt WattSlimmer ook andere merken omvormers?

Wij selecteren de beste omvormers, vandaar de keuze voor de merken Growatt en Enphase. Hier hebben wij in de praktijk de beste ervaringen mee. Op verzoek kunnen wij echter iedere gewenste omvormer leveren.

Hoe lang is de fabrieksgarantie op de omvormers?

Het merk Growatt geeft een fabrieksgarantie van 10 jaar. Bij het merk Enphase is de fabrieksgarantie op de micro-omvormers 25 jaar.

Wat is het verschil tussen de merken Growatt en Enphase?

Bij Growatt staan de zonnepanelen in serie geschakeld. Dit betekent dat ze achter elkaar staan en het zwakste paneel leidend is. Dit is een uitstekende keuze als er geen schaduw op het dak is. Bij Enphase zit achter ieder zonnepaneel een omvormer. Ze zijn parallel geschakeld, ieder zonnepaneel geeft zijn eigen stroom door. Als één paneel zich in de schaduw bevindt, hebben de andere panelen hier geen last van. Hiermee haal je altijd het maximale uit ieder zonnepaneel.

Welke omvormer moet ik nemen?

Onze adviseur bekijkt in het adviesgesprek en de inspectie ter plaatse welke omvormer het beste bij jouw locatie past. Daarbij worden jouw wensen qua monitoring en garantie meegenomen. Op deze wijze komen wij tot de juiste keuze.

Kennisbank

Verder lezen over: