Heeft een thuisbatterij zin?

Introductie

Thuisbatterijen, ook wel accubatterijen genoemd, is een vorm van duurzame energie die in opkomst is. Ze slaan elektriciteit op (denk aan zonnestroom) als energiereserve, zodat je dit kunt gebruiken als je het nodig hebt. Bijvoorbeeld als de zon niet schijnt. Je kunt het teveel aan opgewekte zonnestroom ook tegen een vergoeding terugleveren aan het energienet. Je bent met een thuisbatterij minder afhankelijk van het elektriciteitsnet én je hoeft minder energie in te kopen.

Leer meer over thuisbatterijen

In de nieuwsartikelen en blogs gaan we in op hoe thuisbatterijen werken, waarom ze handig zijn voor het verduurzamen van je woning of kantoor en hoe je ze kunt integreren in je bestaande energieopwekkingssysteem. Met de afbouw van de salderingsregeling en de overbelaste capaciteit van het elektriciteitsnetwerk, worden accubatterijen steeds interessanter voor particulieren, VvE’s, vastgoedontwikkelaars en woningcorporaties. Verschillende woningbouwverenigingen doen al ervaringen op met batterijtechniek. Volg de laatste ontwikkelingen hoe je slimmer met energie kunt omgaan!

Veelgestelde financiele vragen
Is het mogelijk om mijn elektrische auto als accu te gebruiken?

Ja, dat is sommige gevallen mogelijk. De auto moet in dat geval over bidirectioneel laden (twee kanten op laden) beschikken. Er zijn op dit moment nog maar weinig auto’s die bidirectioneel kunnen laden. Auto’s die dit wel kunnen, hebben vaker een oplaad/ontlaad-cycle. Hierdoor gaat deze minder lang mee en kan de fabrieksgarantie niet worden gegarandeerd. Het is reden dat er nog niet veel auto’s zijn die deze mogelijkheid hebben.

Kan ik mijn EV-auto met een thuisbatterij opladen?

Ja, het is in principe mogelijk om een elektrische auto (EV) met een thuisbatterij op te laden, maar de capaciteit is te laag om het voertuig goed mee op te laden.

Waar moet ik de thuisbatterij plaatsen?

De accu kan op verschillende plaatsen binnen en buiten de woning worden geplaatst. Aan de muur of op de vloer, in de bijkeuken, in de kelder, onder de carport. Er moet rekening worden gehouden met de ventilatie, gewichtsbelasting en toegankelijkheid. Onze adviseur helpt je graag om de perfecte locatie te selecteren.

Is een thuisbatterij interessant zonder zonnepanelen?

Ja, een accubatterij heeft ook zonder zonnepanelen voordelen. Je corrigeert hiermee de onbalans in het energienetwerk, tussen dag en nacht en tussen zonnige en bewolkte dagen. Met een dynamisch energiecontract kan je hiermee geld besparen: op goedkope momenten inkopen en op dure momenten de batterij aanspreken.
Wist je dat je de thuisbatterij ook BTW vrij kan aanschaffen?

Heeft een thuisbatterij zin?

Ja, met een thuisaccu kun je op een slimme en eenvoudige manier opgewekte stroom opslaan. Op deze wijze gebruik je meer van je eigen opgewekte stroom als je zonnepanelen hebt. Je wordt hiermee meer zelfvoorzienend op het gebied van energie en je hoeft minder energie te kopen.

Kennisbank

Verder lezen over: