Is mijn woning geschikt voor een (hybride) warmtepomp?

Introductie

In de voortdurende zoektocht naar duurzame oplossingen voor koeling en verwarming, neemt de warmtepomp een belangrijke plaats in. Deze geavanceerde technologie is in vergelijking met gas een milieuvriendelijk alternatief om je huis of kantoor te verwarmen. Wij maken je beter bekend met de verschillende warmtepompen, met aandacht voor hun werking, de voordelen en de toepassingen. Een hybride warmtepomp, die je combineert met een HR-ketel, zorgt voor een besparing van 75% op je gasverbruik. Bij een volledig elektrische warmtepomp (full electric) heb je zelfs geen gasaansluiting meer nodig.

Meer weten over warmtepompen?

Ontdek hoe warmtepompen warmte uit de omgeving halen, deze efficiënt overdragen en gebruiken om zowel te verwarmen als te koelen. Of je nu geïnteresseerd bent in het verlagen van je energierekening, het verminderen van je ecologische voetafdruk of vooral op zoek bent naar een duurzame manier om je ruimtes te verwarmen en te koelen, je vindt in onze nieuwsartikelen en blogs interessante informatie en handige tips.

Veelgestelde financiele vragen
Kan ik subsidie krijgen als ik een warmtepomp koop?

Ja. De warmtepomp valt onder de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De subsidie voor een (hybride) warmtepomp dekt gemiddeld 30% van de kosten van de pomp én de installatie ervan.

Wat is het rendement van een warmtepomp?

Warmtepompen hebben voor verwarming een rendement van 400 tot 500%. Met een hybride pomp bespaar je volgens de Consumentenbond gemiddeld € 600 tot € 2.000 per jaar (prijspeil 2022), ten opzichte van stoken met alleen een CV-ketel. Bij een full electric kan de besparing nog hoger zijn.

Moet ik ook een nieuwe CV-ketel hebben bij een hybride warmtepomp?

Nee, dat is niet direct nodig. We kunnen de verschillende hybride warmtepomp op iedere bestaande CV-ketel aansluiten. De warmtepomp is de baas over de CV-ketel. Als de CV-ketel al wat ouder is, adviseren wij wel om gelijk met de aanschaf van de hybride warmtepomp een nieuwe CV-ketel te plaatsen.

Kan ik beter een hybride warmtepomp of een volledig elektrische warmtepomp nemen?

De keuze voor hybride of volledig elektrisch is afhankelijk van de woning en de eigen wensen. Een hybride warmtepomp is een veilige en de meest voordelige optie. De CV-ketel blijft als back-up actief, voor als het zeer koud is of voor warm kraanwater. Het enige nadeel ten opzichte van het duurdere full electric systeem is dat hybride iets gasverbruik vraagt.

Ik heb geen vloerverwarming of zonnepanelen; is een warmtepomp dan interessant?

Ja, ook zonder vloerwarming of zonnepanelen is een warmtepomp interessant. Het rendement zal iets minder zijn, maar alsnog ga je flink besparen op jouw gasrekening.

Is mijn woning geschikt voor een (hybride) warmtepomp?

Ongeveer 90% van de woningen is geschikt voor een warmtepomp. Onze adviseurs kijken graag met je mee voor de mogelijkheden en geven vrijblijvend advies over welke warmtepomp het meest geschikt is voor jou en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn.

Kennisbank

Verder lezen over: